Yunuslarla yüzme, vücut direncini artırma yöntemi olarak bütün dünyada kabul görmekle beraber çeşitli gelişim bozuklukları bulunan çocukların tıbbi ve psikolojik tedavisi için de kullanılan bir yöntemdir. Bu benzersiz yöntem sayesinde fizyoterapi, psikoterapi, psikolojik ve pedagojik yönelimli problemlerin çözümüne katkıda bulunabilir. Yunuslarla yüzme esnasında insanın merkezi sinir sistemi olumlu etkilenir, metabolizma, bağışıklık ve diğer süreçler desteklenir. Ayrıca insanın duygusal dünyasında iyileşme süreci gözlenirken, yatıştırıcı, dikkat dağıtıcı, aktife edici ve katarsik etki meydana gelir.
Çocukların yunuslarla iletişimi, hayvanlarla ve cocuklarla çalışmak için benzersiz bir eğitim almış olan uzmanlar yardımıyla sağlanır. Çalışmanın içeriği cocuklarin entelektüel ve fiziksel seviyesine göre belirlenir, her çocuk için ayrı kişisel çalışma şeması oluşturulur.
Yunuslarla yüzme şu problemlerin çözümünde yardımcı olur:
– Sinir hastalıkları bulunan kişilerin psikolojik gelişim bozukluklarının giderilmesi;
– Psikonörolojik bozuklukları bulunan çocuklarda bilişsel faaliyetlerin geliştirilmesi;
– Çocuklarda konuşma yeteneğinin geliştirilmesi;
– Kronik ağrıların giderilmesi;
– Nörotik ve disotonomik ile vasküler reaksiyonların azalması;
– Psikosomatik bozuklulukların hafifletilmesi;
– İstemsiz hareketlerin, tik ve spazmların azalması;
– Şiddete veya başka stres yüklemelerine (Trafik kazası, Ailevi sorunlar, Her nevi Korku, Toplumsal baskı vs.) maruz kalan kişilerin psikolojik bozukluklarinin giderilmesi
– Sağlıklı kişilerin (çocuk ve yetişkinlerin) boş zamanını değerlendirmesi ve gevşemesi.
Yunuslarla yuzmenin etkisi, yunusla yuzen kisinin yeni ortama, suya alışması ve insan vücuduna aşağıdakiler gibi birçok etkenin devreye girmesi ile ortaya çıkar.
Suda yapılan fiziksel hareketler, vücudun suda yatay durması, suyun hidrostatik basıncı, suyun ısısı, suyun kimyasal yapısı, kisinin izole ortamından çıkarılması ve iletişim çevresinin genişletilmesi.
Tüm bunların yanı sıra yunusların yarattığı hidrolokasyon veya sonar nedeniyle ortaya çıkan fizyoterapi etkisi de kesinlikle küçümsenmemelidir. Yunusların insanlara karşı gösterdikleri hayret verici iyi niyetli yaklaşım aynı şekilde davranmayı tetikler, gevşemeye, bedensel ve duygusal sıkıntıyı üzerinde atmaya, kendini dış dünyaya açmaya, iletişim zorluklarını aşmaya yardımcı olur.
Sensomotor etkinliğin teşvik edilmesine yönelik geliştirdiğimiz hareketler kompleksi, kas iskelet sisteminin tüm kısımlarının devreye sokulmasina, vücudun genel dayanıklılık seviyesinin arttırılmasina, kan dolaşımının ve nefes alımının iyileştirilmesine, sindirim sisteminin peristalsisinin aktive edilmesine, metabolizmanın normale donmesine yardimci olur.
Havuzda bulunan deniz suyunun sıcaklığı sürekli olarak 23-26° C olarak muhafaza edilir.
Etkileri ;
• Çocuk felci;
• Erken çocuk otizmi;
• Down sendromu ve başka genetik patolojileri;
• Minimal beyin disfonksiyonu;
• Hiperaktivite ile dikkat eksikliği sendromu;
• Merkezi sinir sisteminin organik hasarları;
• Mental retardisyon (zeka geriliği) (ileri seviye hariç olmak üzere);
• Neurosensor temelli işitme kaybı;
• Nevroz, post-travmatik stres bozuklukları ve enurez
• Fobiler;
• Endojen karakterli olanlar hariç olmak üzere depresif bozukluklar (subdepresyon seviyesinde);
• Hafıza bozuklukları, öğrenme bozuklukları;
• Psiko-konuşma gelişimin gecikmesi;